Historic Townhouse in NYC

New York, NY, USA
Arquitectos
The Turett Collaborative
Ubicación
New York, NY, USA
Año
2014

This West Village townhouse was originally built in 1826 as a single-family home. Reinvented several times, this townhouse had been converted into a three-family residence. Additions throughout the years brought the overall space to 3,700 square feet. Our client engaged with us to transform this unique building back into a single-family home, but with a contemporary edge.

Once the front façade was successfully stripped, it revealed original bricks and stone lintels in remarkably good condition. To make the newer exterior features complement the historic elements of the building and adhere to landmark commission requirements, we gave the new rear façade dark grey bricks and kept the fourth floor addition set back.

Upon entering the new 4-story home, people are greeted with a sense of an airy and light feel marked by a casual yet chic open floor plan, skylights, large windows, open-riser stairs, and light-colored woods. The open stairwell strategically adds height into the narrow space in a visually appealing way. The clean, sophisticated look of the stairs themselves enhance the aesthetics of the surrounding area.

We designed the home for modern, urban living. The first floor is ideal for entertaining a crowd or relaxing after a long day; the open staircase separating the living room from the kitchen and dining room gives the feeling of one large space. We turned a cellar area into a recreational room with natural light streaming in from skylights near the back garden. A large master suite with many modern conveniences and luxuries fills the second floor, while two third-floor bedrooms each have en suite bathrooms and walk-in closets. The fourth floor has a private guest suite. Every inch of space was used in a way that suits today’s lifestyles, with technology and sustainability playing an integral role.

Wanting to provide an urban oasis on this tree-lined NYC street, we included two terraces on the new fourth floor, one in the front for a delightful street view, and one in the back, overlooking the peaceful ground-floor-level garden.

Our team and the interior designers shared the vision of making this NYC historical townhouse a space infused with modern amenities. The interior contains salvaged wide plank oak, natural limestone, neutral porcelains, penny tiles, and custom millwork. This all makes for a “wow” first impression and the desire to stay and enjoy.

Proyectos relacionados

  • Oud-Strijdersstraat
    Atelier MA+P
  • House VM
    Didonè Comacchio Architects
  • Ersatzneubau Strehlgasse Wangen
    Werknetz Architektur - Philipp Wieting
  • Aussensanierung Trotte,
    Hinder Kalberer Architekten
  • House with Funnel Roof
    NKS architects

Magazine

Otros proyectos de The Turett Collaborative

Upper East Side Penthouse
New York, USA
Haven's Kitchen
Chelsea, New York , USA
2 No Moore
New York City, USA
Charles Street Townhouse
New York, USA
Upper West Side Penthouse
New York, NY, USA
Luxury Bathrooms
New York, USA