Siriki

Uaymitún
Photo © Rolando Córdoba
Photo © Rolando Córdoba
Photo © Rolando Córdoba
Photo © Rolando Córdoba
Photo © Rolando Córdoba
Photo © Rolando Córdoba
Photo © Rolando Córdoba
Photo © Rolando Córdoba
Photo © Rolando Córdoba
Photo © Rolando Córdoba
Architectes
Muñoz Arquitectos Asociados
Année
2008
Coût
Non indiqué
Étages
Non indiqué

More than just a house at the beach, Siriki seeks to reflect the lifestyle and activities of the vacation period that goes on in the Yucatecan coasts.

Under design premises that teach profound respect of the site, the environment and the weather conditions, Siriki pretends- from its architectural design to its structural solutions- to break many paradigms on the coastal residences of the Peninsula of Yucatan.

On a regular lot with no elevations,12.50meters facing the Gulf of Mexico and 80meters long, the house takes up half of the space leaving all the east side free from construction for the correct flow of the dominant winds.

Instead of occupying all the front of the lot to look at the ocean, the house adopts a scheme that distributes the program in a succession of spaces one behind the other with some rotations on the geometry to obtain better views and better flow of the winds, achieving this way a bioclimatic functioning of the house without sacrificing the views of the ocean from the different spaces.

The house sits as a spectator of the scenery with a deep respect for the environment keeping the whole of the coastal vegetation by rising above it using apparent concrete pillars to lift the construction and allow the dune to run beneath it. This is also a perfect solution to let the furious ocean waves pass by in case of a hurricane.

The formal treatment is a faithful reflection of the constructive system in an effort to exalt the honesty of “what it is” against “what it looks like”.

The concrete is the main theme material wise. Prefabricated concrete walls are assembled like a puzzle; they gain strength inflexibility by being tied to the roof slabs built in site. Each concrete piece expresses- with its apparent finish- its precedence and function.

So, this way we create contrast between the prefabricated pieces with its industrial polished finish and the ceiling-roof slabs made in situ and left with the marks apparent once the wood falsework has been removed.

Even in the downstairs floors we find concrete's still the protagonist, this time applied with a process inherited from our Mayan ancestors using the bark of the "Chucum" tree -a tree that grows in the wild in our region- to provide a special consistency to the water used to mix with the cement and getting a more elastic concrete that better resists fracture and has a peculiar color.

Instead of facing full front the forces of nature, the foundation system proposes complicity with the ocean in case of a hurricane. Instead of the typical contention wall which is a very profound and expensive mansonery wall into which the ocean waves bounce off, this house is lifted by pillars that allow the free flow of high tides during hurricanes.

The service areas are located in a closed volume to the west and the rest of the house opens to the east to receive the winds and to the north to enjoy the views. This ideas are complimented by the good use of the windows that are completely transparent when facing north but they have blinds to control the intensity of the winds and sun when they face east.

We attempted to create a unitary space integrating the exterior and the interior and the downstairs with the upstairs with the use of double heights that allow fluency of the space. We also created scale changes which are very attractive while walking though the house.

The visual ends north and south of the house are the two important sceneries at our beach: north we have the beautiful Gulf of Mexico and south we can see the swamps where the flamingos live.

Because of its architectonical characteristics, structure, constructive system and sustainability Siriki represents a new and different proposal for our yucatecan coast. With its contemporaneity it wishes to prevail through the passage of times without committing to any trend or superficial language that lack contents.

Its aesthetic pretension seeks the logic truth, a utilitarian sense and the expression of a lifestyle full of identity.

Projets liés

  • 6280.CH Coworking Hub
    Evolution Design
  • Hohes Holz auf der Lichtung | Neubau Büro- und Verwaltungsgebäude für die Ziegler Group
    Brückner & Brückner Architekten
  • Turning Gray into Green : Meishe River Greenway and Fengxiang Park, Haikou,China
    Turenscape
  • Tongnan Dafosi Wetland Park
    Turenscape
  • Slow Down: Liupanshui Minghu Wetland Park
    Turenscape

Magazine

Autres projets de Muñoz Arquitectos Asociados

Marista University Library
Merida
Mipi House
Merida
San Benito Market
Merida
Department of Justice of the State of Yucatán
Merida
Senate of Mexico
Mexico
Muñoz Arquitectos Asociados Architectural Workshop
Merida