The Pierre

San Juan Islands, USA
Foto © Benjamin Benschneider
Foto © Benjamin Benschneider
Foto © Benjamin Benschneider
Foto © Benjamin Benschneider
Foto © Benjamin Benschneider
Foto © Benjamin Benschneider
Foto © Benjamin Benschneider
Foto © Dwight Eschliman
Foto © Dwight Eschliman
Foto © Benjamin Benschneider
Arquitectos
Olson Kundig
Año
2010
Coste
No divulgado

The owner’s affection for a stone outcropping on her property and the views from its peak inspired the design of this house. Conceived as a bunker nestled into the rock, the Pierre, the French word for stone, celebrates the materiality of the site. From certain angles, the house – with its rough materials, encompassing stone, green roof and surrounding foliage – almost disappears into nature.

To set the house deep into the site, portions of the rock outcropping were excavated using a combination of machine work and handwork. The contractor used large drills to set the outline of the building, then used dynamite, hydraulic chippers, a selection of wire saws and other hand tools, working with finer and finer implements as construction progressed. Excavated rock was re-used as crushed aggregate in the concrete flooring. Excavation marks were left exposed on all the stonework, a reminder of the building process.

With the exception of a separate guest suite, the Pierre functions on one main level, with an open plan kitchen, dining and living space. A wood-clad storage box (made with siding reclaimed from a Lionel Pries-designed house) transitions from outside to inside the house. Its two large bookcases open to provide concealed access to laundry and kitchen storage. A large pivoting steel and glass door opens for access to an outdoor terrace. Set at a right angle to the main spaces, a master suite features a custom designed bed with a leather headboard and footboard set in the middle of floor-to-ceiling bookshelves.

Throughout the house, the rock extrudes into the space, contrasting with the luxurious textures of the furnishings. Interior and exterior fireplace hearths are carved out of existing stone; leveled on top, they are otherwise left raw. The master bathroom’s sink is composed of water cascading through three polished pools in the existing stone. Off the main space, a powder room is fully carved out of the rock. A skytube runs through to the top of the rock and is topped by glass. A mirror set within the tube serves as a focal point, reflecting natural light into the space and connecting to a forged bronze sink.

Project Team: Tom Kundig, FAIA, RIBA, Design Principal; Chris Gerrick, AIA, LEED® AP BD+C, Project Manager; Client and Olson Kundig Interiors, Interior Design

Key Consultants: Schuchart/Dow Construction, General Contractor; Coughlin Porter Lundeen, Civil Engineer; MCE Structural Consultants, Structural Engineer; Associated Earth Sciences, Geotechnical Engineer

Proyectos relacionados

  • 6280.CH Coworking Hub
    Evolution Design
  • Hohes Holz auf der Lichtung | Neubau Büro- und Verwaltungsgebäude für die Ziegler Group
    Brückner & Brückner Architekten
  • Turning Gray into Green : Meishe River Greenway and Fengxiang Park, Haikou,China
    Turenscape
  • Tongnan Dafosi Wetland Park
    Turenscape
  • Slow Down: Liupanshui Minghu Wetland Park
    Turenscape

Magazine

Otros proyectos de Olson Kundig

Rolling Huts
Mazama, USA
Costa Rica Treehouse
Costa Rica
Shinsegae International
Seoul, South Korea
JW Marriott Los Cabos Beach Resort & Spa
Puerto Los Cabos
City Cabin
Seattle, USA
100 Stewart Hotel and Apartments
Seattle, USA