LEAP BLACK BOX

Guadalajara
View of the black box at dawn.
Foto © Lorena Darquea Schettini
View of the black box and wood deck at dawn.
Foto © Lorena Darquea Schettini
View of the exterior wood deck at dawn.
Foto © Lorena Darquea Schettini
View of the black box and the existing house.
Foto © Lorena Darquea Schettini
View of the black box at dawn.
Foto © Lorena Darquea Schettini
View of the black box at dawn.
Foto © Lorena Darquea Schettini
Partner´s creative space.
Foto © Lorena Darquea Schettini
Workshop space.
Foto © Lorena Darquea Schettini
Workshop space.
Foto © Lorena Darquea Schettini
Passage towards Black Box.
Foto © Lorena Darquea Schettini
Mirror´s inifnite reflections inside corridor.
Foto © Lorena Darquea Schettini
View of the black box at dawn.
Foto © Lorena Darquea Schettini
Workshop space.
Foto © Lorena Darquea Schettini
Workshop space.
Foto © Lorena Darquea Schettini
View from principal´s office towards workshop area.
Foto © Lorena Darquea Schettini
View from principal´s office towards workshop area.
Foto © Lorena Darquea Schettini
Meeting room entrance.
Foto © Lorena Darquea Schettini
Meeting room entrance and IT´s site.
Foto © Lorena Darquea Schettini
Meeting room, Black Box visible on the background.
Foto © Lorena Darquea Schettini
Meeting room.
Foto © Lorena Darquea Schettini
Meeting room.
Foto © Lorena Darquea Schettini
Meeting room.
Foto © Lorena Darquea Schettini
Black Box at noon.
Foto © Lorena Darquea Schettini
Black Box at noon.
Foto © Lorena Darquea Schettini
Black Box at noon.
Foto © Lorena Darquea Schettini
Black Box at noon.
Foto © Lorena Darquea Schettini
Black Box at noon, existing house on the background.
Foto © Lorena Darquea Schettini
Black Box at noon.
Foto © Lorena Darquea Schettini
Black Box at noon.
Foto © Lorena Darquea Schettini
Principal´s office.
Foto © Lorena Darquea Schettini
Workshop area.
Foto © Lorena Darquea Schettini
Principals: (from left to right) M. Arq. Carlos Villaseñor, Arq. Heriberto Hernández and M. Arq. Raúl Juárez.
Foto © Lorena Darquea Schettini
LEAP - Team.
Foto © Lorena Darquea Schettini
Arquitectos
LEAP Laboratorio en Arquitectura Progresiva
Año
2017
Coste
0 - 100.000
Pisos
1 - 5 pisos

LEAP Laboratorio en Arquitectura Progresiva is an architectural firm working from Guadalajara, Mexico since the year 2001 and has a new office space. The house where their creative space was built is a 40 years old house that is a couple of lots to the north of the headquarters of MTQ, a leader company in the A/E/C sector, specialized on the technical and engineering aspects of architectural projects and a strategic partner of LEAP since its beginnings. When the property came into the real estate market it was a natural choice to acquire it because the location just some meters away from MTQ. The house had always been used as a private residence, and has a medium sized backyard and a terrace. The project recycled the bedrooms in the upper level as private office spaces, the former space for dining on the first floor was transformed into the new meeting room, minor transformations were made to convert the kitchen into the office reception, and in the backyard a new black metallic box was built, this box is the workshop space where the architectural projects are carried out. At the end of the workshop space, a transparent division gives privacy to the principals of the studio.
The house is clearly divided into two complementary components, the first body is for administrative and more traditional style office space, and the second component is for the creative tasks, a think box where ideas are born, discussed, distilled and condensed into realities through architectural projects. One of the challenges posed by this interpretation of the office space (as two bodies working in coordination) was how to deal with the connection between both components. The solution was to create a mirrored passage, a long walking corridor where the user sees himself reflected into a black infinity of images and could change its state of mind from the daily administrative tasks into the state of mind for a creative space, the passage is a liminal space, a rabbit hole after which another reality is waiting. Once the user has gone through the mirrored corridor it is confronted to a black box, a platonic black volume with no apparent windows or doors, the metallic screen appears to be solid hiding the working space inside. The workshop is a clear free space with natural light filtered through the metallic screen making the space friendly for computer use, two large tables partition the space into three interconnected areas where LEAP´s collaborators work, and at the rear end of the workshop a private working area is where the principals of the studio lead the team.

Proyectos relacionados

  • Zalando Headquarter
    de Winder Architekten
  • Girella
    atelier AMC SA
  • W39 - Revitalisierung eines 30er Jahre Hauses
    Stenger2 Architekten und Partner
  • Büro Bikini Berlin
    de Winder Architekten
  • H25 - Zeitgemäßes Arbeiten im unzeitgemäßen Bestand
    Stenger2 Architekten und Partner

Otros proyectos de LEAP Laboratorio en Arquitectura Progresiva

Biblioteca + Mediateca Fernando del Paso
Ocotlán
Plaza del Santuario
Guadalajara
AqüaVías Villahermosa - Tabasco
Fachada Edificio de Software IJALTI
Torre Olmo
Recinto Ferial, Fiestas de Octubre