Community Center San Bernabé

Monterrey
Fotografia © Jorge Taboada
Fotografia © Jorge Taboada
Fotografia © Jorge Taboada
Fotografia © Jorge Taboada
Fotografia © Jorge Taboada
Fotografia © Jorge Taboada
Fotografia © Jorge Taboada
Fotografia © Jorge Taboada
Fotografia © Jorge Taboada
Fotografia © Jorge Taboada
Fotografia © Jorge Taboada
Architects
picharchitects
Localització
Monterrey
Any
2014

Authors
Felipe Pich-Aguilera Baurier, architect and Teresa Batlle Pagés, architect
 
Team leader
Pau Casaldàliga, architect, Ángel Sendarrubias, building engineer
 
Project leader
Margherita Aricó, architect
 
Photographer
Jorge Taboada. 
 
Building area
3317 m2 
 
Plot area
27.552,36 m2
 
Building cost
$73.900.000 MXN
 
Benefited population
100.700 people.


The project for the community center of San Bernabé offers a building-street, which tries and transmits civic values inherent to the urban structure of the neighborhood. Thus, the specific uses of the functional program will be located in dispersed volumes, arranged along a guideline, thus configuring a street that will function as such and that is really the heart of the project.

 


This building-Street is conceived as a framework for the relationship and the expression of individuals and the community, so that it will be getting stronger as the citizens start to discover it and living freely in it too. In addition, it attempts to bind with the web of existing neighborhood streets, prolonging therefore their most common routes and giving priority to pedestrians over the traffic. This street built within, acts like the backbone of the built bodies that house the functional program of the community center and responds to an urban vision as a whole, in this sense its journey is punctuated by three spaces of quite a length which may be called squares, each one of them linked to an adjacent activity.

 


On the other hand, the whole project was conceived as a bioclimatic infrastructure which tries to obtain its levels of comfort by combining the local natural resources, both climatic and material ones, leaving the contribution of conventional machinery as a complementary provision to meet only extreme heat spikes throughout the year.


The project includes an allocation for renewable energy production, integrated into the architecture from the system of "solar beams" that make up the shade structure of the squares.


Beyond the scope of the community center itself, the project aims to reflect in an open way about its limits in time and space, as befits for an urban structure.

 


Finally, note that the architecture of San Bernabé Community Center explores a look that will be able to transmit the dignity of civic compromise than the building itself represents as well as its presence in the middle of the city should contribute to the dissemination of the values that drive it.


 

Projectes relacionats

  • Centillion Sofia
    DIN A4 Architektur
  • Joe and Rika Mansueto Library
    L-Plan Lighting Design
  • Terra Mineralia, Schloß Freudenstein
    L-Plan Lighting Design
  • シャングリ・ラホテル東京
    ワークテクト
  • 日本平ホテル
    ワークテクト

Revista

Altres projectes per picharchitects

Edifici multifuncional "Fondo"
Santa Coloma de Gramenet, Spain
Centre Experimental de Producció Audiovisual Multimedia "Magical"
Lleida, Spain
Parc Científic Tecnològic Agloalimentari "PCiTAL Gardeny"
Lleida, Spain
Ampliació de l'Escola Teresianes
Barcelona, Spain
Hospital Universitari Sant Joan
Reus, Spain
Centre Tecnològic Leitat
Barcelona, Spain